Παπαδήμος: «Εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, το 2013 θα αρχίσει η ανάπτυξη»

«Μεγάλο βήμα, καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας», χαρακτήρισε τη συμφωνία και τις αποφάσεις του Eurogroup ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την αισιοδοξία πως…«εάν εφαρμοσθεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα, το 2013 θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη». Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το βασικό νομοσχέδιο που περιέχει «την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών» εφαρμογής του νέου οικονομικού προγράμματος. Το νομοσχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

«Η έγκριση του οικονομικού προγράμματος και η συμφωνία του PSI ήταν ο κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής και γι’ αυτό έγινε πολλή δουλειά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι «πολλοί προέβλεπαν εμπλοκή και αποτυχία, αλλά ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν», ενώ προέβλεψε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τους υπουργούς τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να γίνουν πολλά και να επιτευχθούν οι άμεσοι στόχοι, χωρίς καθυστερήσεις.

Ο κ. Παπαδήμος είπε ακόμη ότι η μείωση του χρέους το 2020 θα είναι τελικά στο 120,5% του ΑΕΠ έναντι του 129% του ΑΕΠ που προβλέπουν οι σχετικές εκθέσεις για την ίδια χρονιά. Αυτό θα επιτευχθεί με συμβολή κατά 4,6% από τον δημόσιο τομέα των κρατών-μελών και 3,7% από τον ιδιωτικό τομέα.

Το βασικό νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων ενεργειώνΣτο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), οι οποίες θα αναφέρουν ότι το 66% των ομολογιούχων μπορούν να δεσμεύουν το υπόλοιπο ποσοστό στη βάση της συμφωνίας.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει ότι η εισαγωγή CACs θα επιφέρει αξιολόγηση χρεοστασίου.

Το νομοσχέδιο θα περιέχει «την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών» εφαρμογής του νέου οικονομικού προγράμματος, όπως έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα να ολοκληρωθούν νομοθετικά πριν από τις 29 Φεβρουαρίου.

Το νομοσχέδιο, όπως εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, «θα περιλαμβάνει ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, μέτρα σχετικά με τις συντάξεις, την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012, ώστε να βαδίζουμε επί τη βάσει ενός πραγματικά ισχύοντος προϋπολογισμού».

Θα συμπεριλαμβάνει ακόμα, όπως συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, «άλλες ενέργειες διαρθρωτικού χαρακτήρα, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για να πετύχουμε το στόχο της ανάκτησης της αξιοπιστίας. Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει και η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τη νομοθεσία που διέπει το PSI», το οποίο αρχίζει ήδη μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και με το IIF.

Τα νομοσχέδια με τις προαπαιτούμενες ενέργειες θα πρέπει να έχουν περάσει από τη Βουλή έως την ερχόμενη Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, ώστε ο πρωθυπουργός να τα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής της 2ας-3ης Μαρτίου.

Στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος

Την Δευτέρα κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενοποίηση επικουρικών ταμείων, ενώ τον δρόμο για το ελληνικό κοινοβούλιο παίρνει εντός της ημέρας με την ίδια διαδικασία και αφού πρώτα λάβει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που είναι:

* Συμπληρωματικός προϋπολογισμός για 3,2 δισ. ευρώ

* Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων

* Περικοπή 400 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

* Περικοπή δαπανών υπουργείου Άμυνας κατά 100 εκατ. ευρώ

* Περικοπή εξοπλιστικών δαπανών 300 εκατ. ευρώ

* Μείωση εφημεριών νοσοκομειακών γιατρών

* Περικοπή πολυτεκνικών επιδομάτων

* Περικοπή επιχορηγήσεων υπ. Πολιτισμού

* Περικοπή πιστώσεων υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

* Περικοπή πιστώσεων για χρηματοδοτούμενα προγράμματα από Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο

* Περικοπή πιστώσεων υπ. Παιδείας

* Περικοπή επιχορήγησης ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΟΑΠ ΔΕΗ

* Περικοπή 15% σε λειτουργικά έξοδα.

Αμεσα θα πρέπει να προχωρήσουν και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το «κούρεμα» του χρέους.

Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για το PSI, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι ρήτρες συλλογικής δράσης, οι οποίες θα αναφέρουν ότι το 66% των ομολογιούχων μπορούν να δεσμεύουν το υπόλοιπο ποσοστό στη βάση της συμφωνίας.

Την Παρασκευή αναμένεται η δημόσια πρόταση για το PSI, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου.

[via]

Advertisements

About Bantito

Here i am..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: