Δύσκολο το έργο υποβολής έκθεσης για το Κυπριακό, εκτιμά ο Αλ.Ντάουνερ

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ χαρακτήρισε σήμερα δύσκολο το έργο που ανέλαβε, να ετοιμάσει και να υποβάλει μια έκθεση προς τον… Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό, στο τέλος Μαρτίου.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι η σημερινή συζήτηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα και τριάντα λεπτά περίπου, επικεντρώθηκε στο περιουσιακό.

Σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτηση τους για το ίδιο θέμα.

Όπως είπε, κατά τη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης, οι ηγέτες θα αποφασίσουν για το πώς θα προχωρήσουν πάρα πέρα και θα οριστούν οι ημερομηνίες των επόμενων συναντήσεων τους.

Ερωτηθείς αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής έκθεσης τόσο από τον ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και από τον ίδιο προς τον Μπάν Κι-μουν σε σχέση με την πρόοδο των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη εδώ και πολύ καιρό επενδύουν πολλή ενέργεια σ΄ αυτή τη διαδικασία.

Ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι ένας πολυσύνθετος οργανισμός και πρόσθεσε ότι εμπλοκή στο Κυπριακό δεν έχει μόνο ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Ειδικός Σύμβουλος του, αλλά σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας(ΣΑ).

Όπως είπε, σε πολλές περιπτώσεις οι ηγέτες υπενθυμίζουν σε όλους το ρόλο του ΣΑ, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια σειρά ψηφισμάτων του ΣΑ.

Πρόσθεσε ότι το ΣΑ χρειάζεται να ενημερωθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ σε περιοδική βάση για όλα τα ζητήματα με τα οποία ασχολείται ο ΓΓ.

Ανέφερε ότι ο ίδιος ενημέρωσε προφορικά τα μέλη του ΣΑ μετά τη συνάντηση στο Greentree της Νέας Υόρκης, προσθέτοντας ότι ο ΓΓ θα ετοιμάσει τη δική του έκθεση την οποία και θα καταθέσει προς το ΣΑ.

«Αυτό είναι το σωστό. Θέλουν να διαβάσουν τι έχει να πει ο ΓΓ», είπε.

Ο κ. Ντάουνερ συνέχισε λέγοντας ότι κατά τη συνάντηση στο Greentree , o ΓΓ και η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών σκεφτήκαν ότι θα ήταν χρήσιμο, ο ίδιος να υποβάλει μια έκθεση προς τον ΓΓ, κάτι που θα πράξει, όπως ανέφερε, στο τέλος Μαρτίου.

Ο κ. Ντάουνερ απέφυγε να πει περισσότερα σε σχέση με το περιεχόμενο της έκθεσης σ’ αυτό το στάδιο, κάνοντας, ωστόσο, λόγο για «ένα δύσκολο έργο».

Ερωτηθείς, ανέφερε ότι στην επόμενη συνάντηση, οι ηγέτες θα συζητήσουν και πάλι το περιουσιακό, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές για αυτό το θέμα αποτελούν το πλαίσιο των συζητήσεων.

Ανέφερε, τέλος, ότι οι ηγέτες αντάλλαξαν έγγραφα για το περιουσιακό κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Greentree2, προσθέτοντας ότι αυτά τα έγγραφα αποτελούν, επίσης, βάση για συζήτηση.

[via]

Advertisements

About Bantito

Here i am..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: