Βίντεο-ταξίδι στον Πλούτωνα!

Μπορεί ο Πλούτωνας να υποβαθμίστηκε πριν λίγα χρόνια από την επιστημονική κοινότητα και να τιτλοφορείται πλέον «πλανήτης-νάνος» αλλά εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο…
μελέτης και έρευνας. Με στοιχεία που συνέλεξε το τηλεσκόπιο VLT που βρίσκεται στην Χιλή δημιουργήθηκε ένα βίντεο που δείχνει πώς (πιθανώς) να είναι ο Πλούτωνας και πώς φαίνεται από εκεί ο Ήλιος.

Ο Πλούτωνας βρίσκεται στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. Ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο σε περίπου 250 χρόνια. Όταν βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο από τον Ήλιο σημείο της τροχιακής του κίνησης ο Πλούτωνας έχει απόσταση από το μητρικό μας άστρο περίπου 7,5 δις χλμ. Η Γη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 εκατομμυρίων χλμ από τον Ήλιο. Έτσι ο Ήλιος από τον Πλούτωνα μοιάζει με μακρινή λαμπερή «κουκκίδα» και η θερμότητα του άστρου που φτάνει σε αυτόν είναι χίλιες φορές μικρότερη από αυτή που φτάνει στη Γη.

Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες από τις παρατηρήσεις στον Πλούτωνα δείχνουν ότι η επιφάνεια του είναι πιθανώς καλυμμένη από ένα στρώμα παγωμένου μεθανίου ενώ η θερμοκρασία που επικρατεί είναι – 220 βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο Πλούτωνας διαθέτει κάποια λεπτά στρώματα ομιχλώδους ατμόσφαιρας τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνειά του. Η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα αποτελείται κυρίως από μεθάνιο και σε ορισμένα σημεία η θερμοκρασία της είναι 50 βαθμούς πιο υψηλή από αυτή της επιφάνειας.

funtastikos.com

[via]

Advertisements

About Bantito

Here i am..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: