«Ανεύθυνο να μιλάμε για εκδίωξη χώρας από το ευρώ»

«Είναι ανεύθυνο να μιλάμε για εκδίωξη κάποιας χώρας από την ευρωζώνη ή για εγκατάλειψη της ευρωζώνης από μία χώρα»…δηλώνει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγερ σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση του δελτίου πληροφόρησης για ζητήματα της ΕΕ Europolitique.

Ειδικότερα ερώτηση αν είναι σκόπιμο η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και αν η υπόθεση της ελληνικής σωτηρίας είναι μία «χαμένη υπόθεση», ο Β. Χόγερ απαντά ως εξής:

«Πρόκειται για μία πρόκληση, που έχει διαστάσεις άνευ προηγουμένου και που δεν υπάρχουν σχετικές λύσεις στα βιβλία. Αυτό μου θυμίζει λίγο την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε το 1989-1990, όταν ξαφνικά είχαμε μπροστά μας την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου.

Ξαναγύρισα τότε στην παλιά βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου για να αναζητήσω στα βιβλία συμβουλές, για το πώς μπορεί να μετατραπεί μία οικονομία σοσιαλιστική, σε οικονομία της αγοράς. Η κατάσταση είναι παρόμοια σήμερα, γιατί δεν μπορούμε να βασιστούμε σε προηγούμενες εμπειρίες.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και θα παραμείνει έτσι. Τα προβλήματα που υπάρχουν έχουν συσσωρευθεί εδώ και δεκαετίες και μετατράπηκαν σε πραγματικά διαρθρωτικά προβλήματα και ζητήματα που άπτονται της οργάνωσης του κράτους. Από την άλλη πλευρά, εγώ δεν βλέπω άλλη εναλλακτική λύση».

Περαιτέρω ο κ. Χόγιερ πρόσθεσε:

«Ορισμένοι επιλέγουν τις εύκολες λύσεις. Θεωρώ ότι είναι ανεύθυνο να μιλάμε για εκδίωξη κάποιας χώρας από την ευρωζώνη ή για εγκατάλειψη της ευρωζώνης από μία χώρα. Ακόμα και αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την ευρωζώνη, θα παρέμενε στο χάρτη και θα παρέμενε πάντοτε ένας σημαντικός εταίρος μας στην Ευρώπη.

Θα πρόκειται πάντοτε για εκατομμύρια ανθρώπων, που θέλουν να ζήσουν μαζί μας και εμείς θέλουμε να ζήσουμε μαζί τους και να γευθούμε όλοι μαζί τους καρπούς των προσπαθειών ολόκληρων δεκαετιών ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όλα αυτά δεν πρέπει να καταστραφούν σε μία συγκυρία σαν τη σημερινή.

Κάθε προσπάθεια πρέπει να έχει ως στόχο όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων (ακόμα και αν διαθέταμε πολύ περισσότερα χρήματα δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο) αλλά και την ενθάρρυνση των φίλων μας των Ελλήνων, να αντιμετωπίσουν τις ρίζες των προβλημάτων τους. Αν οι ίδιοι θέλουν να το κάνουν, τότε εμείς θα σταθούμε στο πλευρό τους και θα τους δώσουμε την απαιτούμενη βοήθεια, σεβόμενοι πάντοτε την εθνική τους κυριαρχία και δίνοντάς τους μεγάλη ενθάρρυνση. Αυτό πρέπει να προέλθει από την Ευρώπη».

[via]

About Bantito

Here i am..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: