Χασούρα 1 δισ. ευρώ από την υπερσυνταγογράφηση

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ αναμένεται…
από την 1η Μαρτίου με την ψήφισή του, όλες οι προωθούμενες ρυθμίσεις να γίνουν νόμος του κράτους, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο.

«Θα τηρηθεί η νομιμότητα. Κανένας γιατρός δεν είναι εκτός ελέγχου», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης.

Παράλληλα, κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι 11 γιατροί παραπέμπονται σε πειθαρχικό έλεγχο, καθώς παρέβησαν τους κανόνες του κώδικα της συνταγογράφησης και σύμφωνα με τα στοιχεία χορηγούσαν περισσότερες από 500 συνταγές ο καθένας.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ακόμα ότι οι υπερσυνταγογραφήσεις στοιχίζουν στο ελληνικό δημόσιο 1 δισ. ευρώ. «Τόσο κοστίζουν τα φάρμακα που πετούν τα νοικοκυριά», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις ενέργειες των ιατρικών συλλόγων για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με τη δραστική ουσία και την αύξηση χρήσης γενόσημων φαρμάκων, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού που απέχουν από την ουσία του προβλήματος.

«Τα γενόσημα εφαρμόζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι το 50% των σκευασμάτων που χορηγούνται στην Ελλάδα να είναι γενόσημα (σήμερα είναι 18,5%). Όπως είπε, στη Γερμανία έχει τεθεί στόχος για συνταγογράφηση γενοσήμων σε ποσοστό πάνω από 50% και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο στόχος είναι το 80%.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία ως ακραίο μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί στην περίπτωση που δεν υπάρξει εξορθολογισμός στον όγκο των συνταγών που χορηγούνται.

Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τη διενέργεια δωρεάν εξετάσεων και το απόγευμα από γιατρούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλουν αμοιβή στον γιατρό, ο οποίος θα εισπράττει 10 ευρώ ανά επίσκεψη από τον ΕΟΠΥΥ.

voria.gr

[via]

Advertisements

About Bantito

Here i am..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: