Σαμαράς: Κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική το Κυπριακό

Κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει το Κυπριακό, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ακόμη ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στο θέμα του καθορισμού της δικής της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

«Οι ώρες είναι κρίσιμες, αλλά πιστεύω ότι τα οικονομικά προβλήματα πρέπει να ενισχύουν και όχι να αμβλύνουν τον πατριωτισμό» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη και τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στην Κύπρο.

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, υπέδειξε ότι «η ανάγκη δημιουργίας εθνικής συμμαχίας περνάει τα στενά πολιτικά όρια και είναι σαφές ότι η συμμαχία αυτή οικοδομείται και στον χώρο της οικονομίας». Δηλαδή, σημείωσε, αποκτά η σχέση των δύο χωρών μας μεγάλη σημασία, όπως επίσης και στρατηγικό βάθος.

Χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό αυτό που σήμερα συμβαίνει με την ΑΟΖ της Κύπρου και αυτό, όπως σημείωσε, «που μπορεί να συμβεί με την ελληνική ΑΟΖ στο Αιγαίο».

Επίσης, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αλλαγής ψυχολογίας -που ευχόμαστε όλοι να υπάρξει και για την ελληνική οικονομία- εάν η διαδικασία αυτή προχωρήσει με την ίδια επιτυχία, όπως έγινε στην Κύπρο.

Στις δηλώσεις του ο κ.Σαμαράς αναφέρθηκε και στην ανάληψη από την Κύπρο της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, τονίζοντας ότι είναι γόνιμο το να δει κανείς την εμπλοκή της ίδιας της ΕΕ, ακόμη περισσότερο στο Κυπριακό.

Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και δεν μπορεί να είναι λύση ετεροβαρής, παρατήρησε. «Χρειάζεται να είναι λειτουργική, βιώσιμη, με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν.Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «ο φίλος πρόεδρος της ΝΔ» επέλεξε συμβολικά, σε μέρα, ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, να βρίσκεται στην Κύπρο «για να δώσει, αλλά και για να αντλήσει ελπίδα».

Ο κ.Αναστασιάδης ανέφερε ότι στις συνομιλίες συζητήθηκαν τρόποι για συμβολή των δύο κομμάτων στην αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα. Έχουμε συμφωνήσει, πρόσθεσε, ότι από κοινού θα δώσουμε τη μάχη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, «αν συνεχιστούν οι απαράδεκτες πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα για το θέμα των δανειακών συμβάσεων».

Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν και τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται στην περιοχή από τις εξελίξεις γύρω από τα θέματα ενέργειας και τις στρατηγικές συμμαχίες που οικοδομούνται.

«Αποτελεί κοινή μας πεποίθηση ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να πορευθούν συντονισμένα στη διαμόρφωση αυτών των νέων δεδομένων και προοπτικών και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες συνεργασίας που διανοίγονται με το Ισραήλ, αλλά και άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου» δήλωσε ο κ.Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι «μόνο μέσα από ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις τουρκικές απειλές και να μεταφράσουμε τις προοπτικές που δημιουργούνται σε ανάπτυξη, ευμάρεια και ειρήνη για τους λαούς της περιοχής».Αύριο ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και την γ.γ. του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.

Ακολούθως ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στην Μαλούντα, στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου θα καταθέσει στεφάνι. Γεύμα προς τιμήν του θα παραθέσει ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συμεών Κεβεντζίδης.

Eίστε Έλληνες

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε ην ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου, μέσω του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, να στείλω ένα μήνυμα πίστης και συμπαράταξης.

Πίστης στο δίκαιο του αγώνα του Κυπριακού και συμπαράταξης στον κοινό αγώνα, στην κοινή προσπάθεια που κάνουμε, τόσο για το Κυπριακό πρόβλημα, όσο και για την επίτευξη μιας στρατηγικής εναρμονισμένης, συντονισμένης, λογικής, σε βάθος χρόνου, για τα ζητήματα της ΑΟΖ.

Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν και οι δύο λαοί ότι κρύβεται στον υποθαλάσσιο χώρο μας ένας πλούτος. Θα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε, να τον κεφαλαιοποιήσουμε υπέρ του Ελληνισμού, του Κυπριακού, του Ελλαδικού.

Θέλω να σας ευχαριστήσω και να στείλω ένα μήνυμα αγάπης σε όλα τα Κυπριακά κόμματα, όχι μόνο εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά εκ μέρους όλων των ελληνικών κομμάτων. Γιατί, όταν βρισκόμαστε εδώ, μιλάμε σε Ελλάδα. Είμαστε
δίπλα σας, είστε Έλληνες, σε αυτή τη σφυρηλάτηση των θεσμών. Και πιστεύουμε στις κοινές αξίες και στις κοινές αρχές για την Κύπρο και την Ελλάδα. Να είστε καλά και ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία».

Επαφές και για το φυσικό αέριο

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε, ύστερα από συνάντησή του με την υπουργό Εμπορίου της Κύπρου, κ. Αντωνιάδου, ότι «στόχος και σκοπός για την Ελλάδα πρέπει να είναι η δυνατότητα κεφαλαιοποίησης του φυσικού πλούτου – του φυσικού αερίου – που υπάρχει στις ελληνικές θάλασσες».

Πρέπει, προσέθεσε, «πάση θυσία να τον εκμεταλλευτούμε, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές ώρες που περνάμε».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι είχε μια «σε βάθος εξειδικευμένη ανάλυση από την κ. υπουργό και τους συνεργάτες της» γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου, που του έδωσε την ευκαιρία να αντιληφθεί πολλά συγκεκριμένα πράγματα. Είπε επίσης ότι θα έχει συνεχή επαφή στο μέλλον με την κ. Αντωνιάδου γύρω από το όλο θέμα.

Από την πλευρά της, η Κύπρια υπουργός δήλωσε ότι άρχισε ήδη να εκδηλώνεται το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες και εκμετάλλευση σε τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της
Κύπρου.

Προσέθεσε πως, μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πρότυπου Συμβολαίου Αναλογικού Καταμερισμού στην ιστοσελίδα του υπουργείου, άρχισαν ήδη να υποβάλλονται διευκρινιστικές
ερωτήσεις από ενδιαφερόμενες εταιρείες.

[via]

Advertisements

About Bantito

Here i am..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: