Βεργίνα 2001: Άφαντα τα κλοπιμαία, στο αρχείο η υπόθεση

Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια διακεκριμένη κλοπή, δεν υπήρξε καταλογισμός όχι μόνο από τις εισαγγελικές αρχές αλλά και από το υπ. Πολιτισμού για τις τυχόν ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων.
Μια δεκαετία μετά… και με αφορμή το περιστατικό της Ολυμπίας, επανέρχεται στο προσκήνιο μία από τις μεγαλύτερες κλοπές αρχαιολογικών θησαυρών και μάλιστα από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, ενώ μέχρι σήμερα τα κλοπιμαία παραμένουν άφαντα, όπως και οι δράστες.
Ο περίφημος Τάφος του Θρόνου, που είχε φέρει στο φως ο Μανόλης Ανδρόνικος το 1987, στον οποίο υπάρχει ο τάφος της Ευρυδίκης, μητέρας του βασιλιά Φιλίππου και ο ομώνυμος θρόνος, είχε πέσει θύμα κλοπής από αρχαιοκάπηλους στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.
Άγνωστοι είχαν καταφέρει να εισέλθουν στον τάφο και να αφαιρέσουν τρία μαρμάρινα αγαλματίδια γυναικών και άλλα τρία αγαλματίδια σφιγγών, καθώς και δύο μαρμάρινους ρόδακες από τα μέτωπα του θρόνου.
Η κλοπή είχε γίνει αντιληπτή στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2001 -η αποκάλυψη του γεγονότος είχε γίνει αποκλειστικά από το «Έθνος» στις 11 Σεπτεμβρίου 2001- και από τότε δεν υπήρξε το παραμικρό στοιχείο που να οδηγεί στους δράστες, ούτε υπήρξε κάποιο σημάδι για τα πολύτιμα αρχαία αντικείμενα που κλάπηκαν.

erroso.blogspot.com

[via]

Advertisements

About Bantito

Here i am..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: