Αυξάνεται η εποπτεία της Τρόικας

Η παρακολούθηση του προγράμματος από την τρόικα θα ενισχυθεί, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Δεν συζητάμε όμως για επίτροπους ανά υπουργείο σημείωσε ο Λουκάς Παπαδήμος. «Όσον αφορά στο ζήτημα του επιτρόπου ή επιτρόπων ανά υπουργείο, αυτό δεν συζητείται. Προβλέπονται ήδη και λειτουργούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι θα ενισχυθούν. Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου».

Όπως αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο εφαρμοστικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Το σκέλος που αφορά τις περικοπές στις συντάξεις και τα υπόλοιπα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα θα περάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να ψηφιστεί μέχρι την Τρίτη. Το υπόλοιπο κομμάτι του νομοσχεδίου (κλειστά επαγγέλματα, διαρθρωτικά μέτρα) αναμένεται να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος (ψηφίζεται εντός δέκα ημερών).

Σε ότι αφορά το PSI το πιθανότερο είναι ότι θα προχωρήσει με πράξη νομοθετικού περιεχόμενου.

Ερωτηματικά παραμένουν για το θέμα του «ειδικού λογαριασμού», για τον οποίο γίνονται ακόμα διαπραγματεύσεις. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ο τρόπος λειτουργίας του αλλά και το εάν θα περνούν σε αυτόν, εκτός από τα κονδύλια που προέρχονται από τη διεθνή βοήθεια και πόροι του ελληνικού κράτους. «Το νέο πρόγραμμα περιέχει πολλές μεταρρυθμίσεις και άλλες ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθούν και μέτρα τα οποία θα έχουν μία πιο άμεση, θετική επίδραση πάνω στην οικονομική δραστηριότητα».

Εκτενής συζήτηση έγινε για το θέμα του Ελληνικού. Επιχειρείται να προχωρήσει προκειμένου να δοθεί σήμα ότι γίνονται προσπάθειες που έχουν στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη.

Ο κ. Παπαδήμος στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που γίνονται για να τονωθεί η ανάπτυξη μέσα και από προγράμματα όπως το ΗΛΙΟΣ. Σημείωσε ότι στις συζητήσεις που είχε τις προηγούμενες μέρες με ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η πρόταση έγινε θετικά αποδεκτή, είπε και «αναμένω ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει συγκεκριμένη και ουσιαστική ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα».

Αναφορικά με τις συντάξεις σημείωσε ότι η μείωση δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Οι επιπτώσεις, όμως, υποστήριξε, είναι ηπιότερες απ’ ό,τι έχουν εμφανιστεί. Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1.500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1.300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

[via]

Advertisements

About Bantito

Here i am..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: