Αποκάλεσε τον Ολάντ… Παπανδρέου

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ συνήθιζε να… απειλεί τους πολιτικούς αντιπάλους του, θυμίζοντάς τους ότι είναι βετεράνος «campaigner», που λατρεύει να…
δίνει μάχες. Και φυσικά να τις κερδίζει.

Στην τελική ευθεία των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, ο Νικολά Σαρκοζί ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα να σοβαρεύει την αντιπαράθεσή του με τον Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως… περίπου βέβαιο επόμενο ένοικο του Ελιζέ.

Αρχικά με το σύνθημα «Η ισχυρή Γαλλία», στη συνέχεια με την παρουσίαση του οράματός του για το μέλλον, και χθες με την πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωσή του στο λιμάνι της Μασσαλίας, ο «Σαρκό» άρχισε να θυμίζει τον παλιό, καλό εαυτό του.

Του πολιτικού ηγέτη ο οποίος μεταμορφώνεται κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας, παίρνει δύναμη από το ακροατήριό του, και επιχειρεί την ίδια στιγμή να συνομιλήσει με την Ιστορία αλλά και το μέλλον.

Ο Νικολά Σαρκοζί, εκείνος που κάποτε αποκάλεσε «καθάρματα» όσους έκαιγαν τα προάστια του Παρισιού, αποκτώντας το ηθικό παράσημο που του επέτρεψε να σαρώσει στο πέρασμά του τον σιρακισμό και τους… επιγόνους του, όπως τον Ντομινίκ ντε Βιλπέν, γνωρίζει ότι θα πρέπει να προσωποποιήσει την αντιπαράθεσή του με τον Φρανσουά Ολάντ.

Να τον προκαλέσει να βγει στο… ξέφωτο, και εκεί, ενώπιον της γαλλικής κοινωνίας, να προσπαθήσει να τον τσαλακώσει κατά τρόπο μοιραίο και εκλογικά μη αναστρέψιμο. Όπως έκανε στις προηγούμενες εκλογές του 2007, με την μέχρι τότε σύντροφο ζωής του Φρανσουά Ολάντ, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, την εικόνα της οποίας θρυμμάτισε σε ένα και μόνο debate, με την ιστορική αποστροφή «ηρεμήστε, κυρία μου».

Χθες, ξεκίνησε την αντίστοιχη διαδικασία και για τον Φρανσουά Ολάντ. Τον αποκάλεσε ανεύθυνο, τον κατηγόρησε ότι δεν λέει στους Γάλλους την αλήθεια για τη δύσκολη θέση στην οποία θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να περιέλθουν, λόγω της οικονομικής κρίσης, τον στιγμάτισε ως διπρόσωπο, με την παρομοίωση «παριστάνει τη Θάτσερ, όταν είναι στη Μεγάλη Βρετανία, και τον Μιτεράν όταν είναι στη Γαλλία».

Εμμέσως, προσπάθησε να θυμίσει τις αντίστοιχες υποσχέσεις που έδινε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ελληνική κοινωνία, τον Οκτώβριο του 2009, με το «λεφτά υπάρχουν», προκειμένου να κερδίσει τον Κώστα Καραμανλή. Ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πέτυχε τον αντικειμενικό στόχο του, και τις συνέπειες τις βιώνει η ελληνική κοινωνία στο πετσί της ως ζώσα πραγματικότητα. Ο Σαρκοζί, θέλει να δείξει στους Γάλλους… τι τους περιμένει.

statesmen.gr

[via]

Advertisements

About Bantito

Here i am..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: