Παπαδήμος: «Η μείωση στις συντάξεις δεν μπορούσε να αποφευχθεί»

«Η μείωση στις συντάξεις δεν μπορούσε να αποφευχθεί», τόνισε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζοντας «έντονη» τη συζήτηση που έκανε με την τρόικα για το επίμαχο ζήτημα. Υποστήριξε, όμως, ότι οι…επιπτώσεις «είναι ηπιότερες απ’ ό,τι έχουν εμφανιστεί». Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι «δεν τίθεται θέμα επιτρόπου» για την Ελλάδα. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των τηλεφωνικών επαφών που είχε ο Πρωθυπουργός με ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της καθοριστικής για την Ελλάδα συνεδρίασης του Eurogroup την Δευτέρα.

Επί τάπητος τέθηκαν οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης και του PSI, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται ο εφαρμοστικός νόμος του νέου Μνημονίου με τα επώδυνα μέτρα που προβλέπουν περικοπές σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια.

«Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ», διευκρίνισε ο κ. Παπαδήμος, αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων.

Επίσης ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι κατά τις συζητήσεις που είχε τις προηγούμενες τρείς ημέρες με ηγέτες χωρών της ΕΕ, καθώς και με επικεφαλής θεσμικών εταίρων, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, «πρόταση που έγινε θετικά αποδεκτή» και πρόσθεσε πως αναμένει «ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει συγκεκριμένη και ουσιαστική ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα».

Η λήψη αποφάσεων ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, η προώθηση των προαπαιτούμενων ενεργειών που πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των επομένων τριών εβδομάδων στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου προγράμματος και ενόψει της σύναψης της δανειακής σύμβασης και η έγκριση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ για ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι τα τρία επείγοντα θέματα για τα οποία ο πρωθυπουργός συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαδήμος, την προηγούμενη εβδομάδα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης εξέτασαν μια σειρά πρόσθετων μέτρων ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί το πακέτο περιορισμού των δαπανών κατά 325 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε ότι τα μέτρα βασίστηκαν σε ορισμένα κριτήρια και μεταξύ αυτών «ουσιαστικό κριτήριο είναι να έχουν πάγιο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή να επηρεάζουν με μόνιμο τρόπο τις δαπάνες και επομένως να οδηγούν σε ουσιαστικό και μόνιμο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος».

Όπως είπε ο κ. Παπαδήμος, τα μέτρα αυτά πρόκειται να παρουσιαστούν στο Eurogroup της Δευτέρας «όπου θα ολοκληρωθεί η συζήτηση σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος, τις προαπαιτούμενες ενέργειες και άλλα συναφή θέματα που αφορούν τη χρηματοδότησητης χώρας και κατά την περίοδο 2012- 2014, αλλά και κατά την επόμενη οκταετία».
Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εισηγήθηκε τα νομοσχέδια για την αξιοποίηση του προγράμματος «Ήλιος» και του Ελληνικού.

Ο υπουργός ανέφερε ότι αυτά τα δύο νομοσχέδια έχουν καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα και δίνουν το σύνθημα ότι μπορεί να υπάρχει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.Η σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε εκτάκτως, καθώς την Κυριακή συνεδριάζει το Euroworking Group (EWG) με αντικείμενο την προετοιμασία του κρίσιμου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Δευτέρα.

Η κυβέρνηση επισπεύδει, πέραν του πρώτου εφαρμοστικού νόμου του νέου Μνημονίου, το θέμα της αξιοποίησης της έκτασης του Ελληνικού και του προγράμματος «Ήλιος».

Επικρατεί, πάντως, συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα του Eurogroup, όπως φάνηκε μετά την τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

«Η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρεις συμμετέχοντες προσδοκούν ότι το Eurogroup τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του θα καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα», ανέφερε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Μετά την επικύρωση των μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ και των επιμέρους ρυθμίσεων του εφαρμοστικού νόμου του νέου μνημονίου, ο εφαρμοστικός και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την ενσωμάτωση των περικοπών ύψους 3,2 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, αναμένεται να κατατεθούν σε ένα ενιαίο κείμενο στη Βουλή.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:
Συγκάλεσα αυτό το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσουμε τρία θέματα και να λάβουμε σχετικές αποφάσεις. Τρία θέματα τα οποία είναι ιδιαιτέρως επείγοντα. Πρέπει, πρώτον, να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα. Δεύτερον, να προωθηθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες -τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως πιεστικά- στο πλαίσιο της

υλοποίησης του νέου προγράμματος και εν όψει της σύναψης της δανειακής σύμβασης. Και τρίτον, είναι σκόπιμο να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, το οποίο αφορά ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικότερα την Τρίτη και Τετάρτη, η κυβέρνηση και ειδικότερα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης εξέτασαν μία σειρά πρόσθετων μέτρων ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πακέτο περιορισμού των δαπανών κατά 325 εκατομμύρια ευρώ, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα.

Τα μέτρα τα οποία επελέγησαν βασίστηκαν σε ορισμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών, ουσιαστικό κριτήριο είναι να έχουν πάγιο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή να επηρεάζουν με μόνιμο τρόπο τις δαπάνες και επομένως να οδηγούν σε ουσιαστικό και μόνιμο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Τα μέτρα αυτά συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν με την τρόικα, παρουσιάστηκαν στο Eurogroup-Workingroup και το Eurogroup την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση και πρόκειται να παρουσιαστούν στο Eurogroup της Δευτέρας (20/02/2012), όπου θα ολοκληρωθεί η συζήτηση σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος, τις προαπαιτούμενες ενέργειες και άλλα συναφή θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της χώρας και κατά την περίοδο 2012-2014, αλλά και κατά την επόμενη οκταετία. Είναι επομένως αναγκαίο να εξεταστούν και να εγκριθούν τα μέτρα αυτά από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τρίτον, με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ επιδιώκεται η ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, καθώς και την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας με την θέσπιση και υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ».

Η αξιοποίηση του Ελληνικού, που όπως γνωρίζετε εκκρεμεί για πάρα πολλά χρόνια, καθώς και η υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις, να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα να

επιταχυνθεί η αποπληρωμή του χρέους. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η διαδικασία οικονομικής προσαρμογής, αλλά και θα στηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας.

Πιστεύω, και όλοι συμφωνούμε, ότι η άμεση στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Χρησιμοποιώ τη λέξη «άμεση», διότι όπως υπογράμμισα και κατά την ομιλία μου στη Βουλή, το νέο πρόγραμμα περιέχει πολλές μεταρρυθμίσεις και άλλες ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθούν και μέτρα τα οποία θα έχουν μία πιο άμεση, θετική επίδραση πάνω στην οικονομική δραστηριότητα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κατά τις συζητήσεις που είχα τις προηγούμενες τρεις μέρες (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) με ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με επικεφαλής των θεσμικών εταίρων μας, υπογράμμισα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η πρόταση έγινε θετικά αποδεκτή και αναμένω ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει συγκεκριμένη και ουσιαστική ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα.

Δύο παρατηρήσεις: Όσον αφορά στο ζήτημα των συντάξεων, έγινε διεξοδική και έντονη συζήτησημε την τρόικα. Η μείωση δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Οι επιπτώσεις, όμως, είναι ηπιότερες απ’ ό,τι έχουν εμφανιστεί. Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1.500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ.

Όσον αφορά στο ζήτημα του επιτρόπου ή επιτρόπων ανά υπουργείο, αυτό δεν συζητείται. Προβλέπονται ήδη και λειτουργούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι θα ενισχυθούν. Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου.

[via]

Advertisements

About Bantito

Here i am..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: