Οι Ναζί τύπωναν πλαστά χαρτονομίσματα για να καταστρέψουν οικονομικά τη Βρετανία

Οι Ναζί είχαν τυπώσει κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου πλαστά βρετανικά χαρτονομίσματα, με σκοπό να καταστρέψουν…
την εμπιστοσύνη των αγορών στη στερλίνα. Η στρατηγική αυτή ωστόσο είχε και μια άλλη όψη, αφού διευκόλυνε τον εντοπισμό των Γερμανών κατασκόπων, σύμφωνα με μια έκθεση των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Γερμανοί παραχαράκτες ρίχτηκαν στη δουλειά με διπλό σκοπό: να χρηματοδοτήσουν ορισμένες επιχειρήσεις τους και να δημιουργήσουν κλίμα δυσπιστίας απέναντι στο βρετανικό νόμισμα, αναφέρει η υπηρεσία αντικατασκοπείας ΜΙ5 σε έγγραφα του 1945 που δημοσιοποιήθηκαν από τα Εθνικά Αρχεία.

Η παραγωγή των πλαστών χαρτονομισμάτων ξεκίνησε το 1940. Το Γ΄ Ράιχ ήλπιζε τότε να εισβάλει στη Βρετανία και να τα ρίξει από αεροπλάνα για “να προκαλέσει κρίσης εμπιστοσύνης και μια γενική σύγχυση”, σύμφωνα με έναν Γερμανο κατάσκοπο, τον οποίο επικαλείται η ΜΙ5.

Ο Χίτλερ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχέδιο εισβολής στη Βρετανία αλλά οι παραχαράκτες τελειοποίησαν την τεχνική τους. “Είναι αδύνατον για οποιονδήποτε, εκτός από τους ειδικούς, να διακρίνουν τη διαφορά” μεταξύ των πλαστών και των αυθεντικών χαρτονομισμάτων”, ανέφερε η βρετανική υπηρεσία.

Τα πλαστά χαρτονομίσματα τέθηκαν αρχικά σε κυκλοφορία σε ουδέτερες χώρες, όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Όμως η γερμανική στρατηγική στράφηκε τελικά εναντίον του Βερολίνου: οι Γερμανοί πράκτορες γίνονταν αντιληπτοί από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αφού χρησιμοποιούσαν αυτά τα πλαστά νομίσματα. “Υπάρχει ένα αστείο παράδειγμα, μιας γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών που πουλάει αυτά τα πλαστά χαρτονομίσματα στη Λισαβόνα. Τα αγόρασε μια άλλη υπηρεσία που νόμιζε ότι ήταν αυθεντικά και τα έδωσε στους πράκτορες που έστειλε στη χώρα μας”, ανέφερε η ΜΙ5.

Μετά την απόβαση των Συμμάχων στη Γαλλία, το 1944, τα χαρτονομίσματα αυτά κυκλοφόρησαν σε όλη την Ευρώπη, λόγω της μαύρης αγοράς. “Μπορούμε να πούμε ότι ο γερμανικός στόχος να αμαυρωθεί η εμπιστοσύνη στο βρετανικό νόμισμα στο εξωτερικό επιτεύχθηκε”, όμως ήταν πλέον πολύ αργά, καταλήγει η υπηρεσία.

defencenet.gr

[via]

About Bantito

Here i am..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: