Οι αρνητικές συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση

του Μάκη Μαυρομάτη, Προέδρου Τμήματος Υπηρεσιών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο αποφάσιζε η κυβέρνηση την αύξηση του ΦΠΑ κατά 77% (από 13% στο 23%) στα είδη εστίασης…

το ΕΕΘ αλλά και όλοι οι κλαδικοί φορείς της εστίασης είχαμε επισημάνει ότι οι συνέπειες θα είναι αρνητικές στην οικονομία, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, στην απασχόληση και γενικότερα στις κοινωνικές συνήθειες των Ελλήνων.

Έξη μήνες μετά διαπιστώνουμε ότι όλοι οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία, αυξήθηκε κατά 10% το ΦΠΑ αλλά προκάλεσε μείωση της ζήτησης κατά 15%.

Αύξησε το κόστος των τουριστικών πακέτων κατά 2% τουλάχιστον, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας»μας.

Δημιούργησε οικονομικό πρόβλημα σε χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου, με δύο τρόπους. Πρώτον, όσες επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους ενσωματώνοντας ολόκληρη την αύξηση του ΦΠΑ, βρέθηκαν αντιμέτωπες με την ύφεση και την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, οι οποίοι ζητούν όλο και χαμηλότερες τιμές. Δεύτερον, όσοι επαγγελματίες απορρόφησαν την αύξηση του ΦΠΑ χωρίς να αυξήσουν τις τιμές τους, είδαν ξαφνικά να έχουν την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ κατά πολύ μεγαλύτερο από ότι πλήρωναν, χωρίς φυσικά να έχουν και την ανάλογη αύξηση του τζίρου τους. Αγοράζοντας τα είδη εστίασης με 13% και πουλώντας με 23%, βρέθηκαν να δουλεύουν για έναν αδηφάγο συνεταίρο που λέγεται κράτος.

Δύο καταστάσεις λοιπόν, οι οποίες οδηγούν τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών εστίασης στο κλείσιμο και αυξάνουν την ανεργία τόσο των επαγγελματιών του χώρου, όσο και χιλιάδων εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους.

Άλλη μία αρνητική παράμετρος της αύξηση του ΦΠΑ είναι η αλλαγή της κοινωνικής συνήθειας του συνόλου των Ελλήνων, να συνδυάζουν τις εξόδους τους και τις κοινωνικές τους συναναστροφές, με τη συνεύρεση σε κάποιους χώρους εστίασης (ταβέρνες, ουζερί, εστιατόρια, καφενεία). Μία συνήθεια που οι λαμπροί εγκέφαλοι της κυβέρνησης προσπαθούν να μας την κόψουν και να μας την αλλάξουν, με την αύξηση των τιμών, λόγω ΦΠΑ και την υπαγωγή της τυρόπιτας, του καφέ, του μεζέ, της τηγανιτής πατάτας αλλά και των αναψυκτικών, χυμών, ακόμα και του ανθρακούχου νερού στην ίδια κατηγορία με τα κοσμήματα, τον χρυσό και τα είδη πολυτελείας. Προφανώς θέλουν να μας κλείσουν όλους στα σπίτια μας, χωρίς κοινωνικές επαφές και εξόδους. Επίσης στερεί από τους νέους και τη τελευταία δυνατότητα εξόδου, σε αναψυκτήρια.

Σαν χώρα, με την προσχώρηση μας στην τότε ΕΟΚ το 1981, είχαμε εξασφαλίσει το δικαίωμα για μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση, δικαίωμα το οποίο το απεμπολήσαμε μόνοι μας.

Για το δικαίωμα αυτό πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. αγωνίστηκαν και τελικά τα κατάφεραν να κερδίσουν, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της τα αποτελέσματα έρευνας (έγγραφο της Επιτροπής με στοιχείαSEC 910, 5/7/2007) του έγκυρου οικονομικού οργανισμού (Copenhagen Economics) που επισήμαναν ότι η επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση έχει θετική επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά συντελεί και στην πιο δίκαιη διανομή εισοδήματος, κυρίως στις περιφερειακές περιοχές των κρατών-μελών της Ένωσης.

Τελειώνοντας, πληροφορώ και επισημαίνω ότι η Ιρλανδία μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 9%, ενώ η Γαλλία προχώρησε σε γενναία μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση από το 19,6% στο 5,5%, με αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης στον συγκεκριμένο κλάδο

Παραθέτω συγκριτικό πίνακα Φ.Π.Α. στην εστίαση με ανταγωνίστριες με την Ελλάδα χώρες:

[via]

Advertisements

About Bantito

Here i am..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: