Μας δανείζουν… μόνο για το χρέος

Ο μεγάλος συμβιβασμός που φαίνεται ότι επετεύχθη στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Λουκά Παπαδήμο, με τη μεσολάβηση…
του Μάριο Μόντι, προκειμένου να εγκρίνει το Eurogroup της Δευτέρας τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αφορά στον ξεκάθαρο προσδιορισμό της… διαδρομής του χρήματος. Δηλαδή, στο που ακριβώς θα διατεθούν τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας, κάτω από αυστηρούς όρους, προϋποθέσεις και επιτήρηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις σχετικές πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται και η εφημερίδα «Ημερησία του Σαββάτου», τα χρήματα θα κατατεθούν σε Ειδικό Λογαριασμό, και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει να εκταμιεύονται με απόλυτη προτεραιότητα τα χρήματα τα οποία προορίζονται για την αποπληρωμή των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας.

Όσο για τις εσωτερικές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους, όπως για παράδειγμα την καταβολή μισθών και συντάξεων, και την αποπληρωμή των προμηθευτών και άλλων οι οποίοι συναλλάσσονται με το δημόσιο, αυτές θα καλύπτονται από την Ελλάδα… και μόνο.

Δηλαδή, η εκάστοτε κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα αποθεματικά του Ειδικού Λογαριασμού από το Μνημόνιο ΙΙ, χωρίς την έγκριση της τρόικας ή του όποιου «Επιτρόπου» τοποθετηθεί στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να επενδύσει στην άμεση δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σε διαφορετική περίπτωση, είναι ορατός ο κίνδυνος εσωτερικής στάσης πληρωμών, που ουσιαστικά θα συνεπάγεται εσωτερική χρεοκοπία, από τη στιγμή που η βοήθεια των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ θα αφορά μονάχα τα χρέη της χώρας, και όχι το ύψος του εθνικού ελλείμματος.

statesmen.gr

[via]

Advertisements

About Bantito

Here i am..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: